petek, 29. april 2011

Bavarski gradovi


Kot že prejšnja leta smo se tudi letos s sodelavkami zmenile, da se gremo potepati :-) Tokrat smo se odločile za dvodnevni izlet, in sicer smo obiskale PRAVLJIČNE BAVARSKE GRADOVE.

1. DAN
V soboto je bilo treba že zgodaj vstati in to že pred tretjo uro, ker je bil ob štirih odhod iz Ljubljane. Prvi postanek je bil za kavico, ki jo sicer bolj poredko pijem, ampak sem jo pila samo, da sem dobila čudovito šalico :-), seveda ni bila zastonj.

Najprej smo se s panoramsko ladjico odpeljali na otok Herrn, kjer je grad Herrenchimsee, ki ga je Ludvik II. Bavarski začel graditi 1878, vendar ni bil nikoli dokončan. Grad je manjša kopija francoskega dvora v Versaillesu. Pred njim pa je baročni vrt.
Potem smo se zapeljali naprej do Samostana Ettal, kjer smo si ogledali cerkev. Toliko čudovitih fresk. Jst na splošno rada pogledam v vse cerkve, ki so mi na poti, verjetno glih zaradi čudovitih fresk in njihove mogočnosti, pa nek mir čutim v srcu takrat, ko sem v cerkvi. Verjetno tudi zaradi tišine. V trgovinici smo si ogledali njihove izdelke, kot so: likerji, sadna vina in različne vrste piva. Sem hotela tudi mojemu kupiti pivo, a sem si mislila, da ga bom sigurno razbila še preden ga pripeljem do doma :-)

Pot smo nadaljevali do naslednjega gradu v dolini Graswangtal. Grad Linderhof je najmanjši od vseh treh, ki jih je dal zgraditi Ludvik II. Bavarski in je edini, ki je bil dokončan v času njegovega življenja. V njem je bival 8 let. Stoji pa na območju kraljeve hiše očeta Maksimiljana II. Bavarskega.
Po hribu smo se povzpeli do Venerine jame
in nazaj proti gradu mimo Maverskega kioska.
Po ogledu smo se odpravili v vas Oberammergau, kjer smo prenočili v hotelu Arnika. Sobica je bila prečudovita, ampak hrana mi pa ni bila preveč všeč, se vidi, da nismo navajeni njihove hrane, pa nisem tako zbirčna, da ne bo pomote. Zelo všeč so mi bile poslikane hiše, ki jih vidite na fotkah spodaj.
2. DAN
Po super zajtrku smo se odpravili v Weis do ene izmed najlepših rokokojskih cerkva v Nemčiji. Bila je cvetna nedelja in ljudje so odhajali iz cerkve, prav posebej je bilo zanimivo videti moške v narodnih nošah.


Pot smo nadaljevali do naslednjega grdu, in sicer Neuschwanstein. Najprej smo videli grad Hoheneschwangau, kjer je ludvik II. preživel svojo mladost, vendar si ga žal nismo ogledali.
In končno pravljični grad Neuschwanstein, ki je prav tako kot Herrenchiemsee, ostal nedokončan. Do smrti Ludvika II. Bavarskega je bila dokončana okoli ena tretjina vseh soban. Glavni motiv je labod, ki se pojavlja v slikah, rezbarijah, na vratih, ... in v obliki kipov.Moram reči, da mi je od vseh treh gradov najbolj všeč prav Neuschwanstein, ker je tako pravljičen in notri ni tako "kičast". Si sploh ne predstavljam kako je lahko živel v takšnem "kiču".

Potem smo se odpeljali mimo spominske plošče kralju Maksimilijanu II. Bavarskemu.


Na koncu smo se ustavili še v mestu Hall in Tirol, ker smo si ogledali še eno cerkev.


Po koncu ogleda smo si privoščili sladoled, ki je zelo znan in naj bi bil zelo dober - no ja, sm jedla že boljšega. Potem pa nas je pot vodila proti domu.

1 komentar:

  1. Super reportaža! Nekaj od tega smo že videli, pa smo se ravno spraševali, kaj so ostale sestavine tega izleta! Hvala, zdaj vem:)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj obisk :-)

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.